Den Internationale Forening af Scientologer

Skelsættende sejre for religionsfriheden

IAS-fakkel

Siden IAS’ begyndelse, har organisationen stået bag store juridiske sejre, der har sikret friheder og rettigheder for alle religioner. Og 2016 var ingen undtagelse.

I de sidste ti år af det 20. århundrede, efter nazismen og fascismen var blevet udslettet i Europa og menneskerettigheder blev et slagord i efterkrigstidens vestlige demokratier, fik menneskets søgen efter forbindelsen med det åndelige en anden skikkelse. Religionsfrihed kom til verden. Og med det kom religiøs intolerance.

Scientology Kirken vandt i 2016 et stort slag i krigen mellem åndelig frihed og slaveri. Slagmarken lå i Bruxelles i Belgien, men dønningerne fra den juridiske afgørelse påvirker hele Europa.

For mere end 20 år siden begyndte grupperinger, der var fjendtligt indstillet over for åndelighed, en kampagne for at få ”nye” religioner bandlyst. Eftersom Bruxelles er hovedsædet for den Europæiske Union, og således de facto hovedstaden i EU, blev dette begyndelsen på en plan for at forbyde dusinvis af religiøse grupper overalt i Europa.

Propaganda-pogromer, der blev ført an af hadegrupper fra Tyskland og Frankrig, udgav en 670-siders rapport, som var en dæmonisering af kvækerne, Pinsebevægelsen, mormoner, hasid-jøder, Jehovas Vidner, buddhister og scientologer – samt 182 andre religiøse grupper.

I 1997 påbegyndte de belgiske myndigheder en hemmelige efterforskning af Scientology. Landets love blev ændret, så man kunne anklage grupper for krimielle handlinger og ikke kun individer. Fra sidst i september 1999 og fremefter udførte belgisk politi tre razziaer på Scientologys kontorer. Efterforskerne lækkede småbidder af opfunden og saftig ”information” til pressen.

I 2007 blev der rejst tiltale, men de påståede ”forbrydelser” handlede langt mindre om faktiske forhold end om Scientologys lære og tro. Dette var George Orwell ”tankeforbrydelser” i levende live.

Da retssagen begyndte i oktober 2015 i landsretten i Bruxelles, havde de belgiske myndigheder brugt 18 år og en masse offentlige midler på at religionsforfølge scientologer.

Ironisk nok var de belgiske myndigheder gået glip af, at en terrorgruppe havde etableret sig i Bruxelles, mens de var så besat af Scientology. Den gruppe stod bag terrorangrebet i Paris den 13. november 2015, som tog 130 liv.

Den 11. marts 2016 sejrede friheden i Bruxelles. En 173-siders kendelse afviste hele sagen. Retten irettesatte den offentlige anklager for ”mangel på bevis” og karakteriserede sagen som ”mangelfuld” og ”usammenhængende”.

Den ledende dommer bekendtgjorde, at de anklagede ikke blev retsforfulgt for nogen forbrydelse, men ”først og fremmest fordi de var scientologer”. Han konkluderede: ”Hele sagen er afvist, da den ville være et alvorligt og uopretteligt brud på retten til at få en retfærdig behandling ved en domstol.”

Intolerancen tabte, religionsfriheden sejrede i et slag, der giver genlyd over hele kontinentet.